Då det kommer till mat och kost så är det flesta djurägare ganska omedvetna om vilken stor påverkan detta faktiskt har på djurets fysik, hälsa och välmående. Man gör ett val när hunden är liten och sedan håller man sig till detta. Det enda egentliga skälet till varför man byter hundfoder handlar om att fodret i fråga antingen försvinner ur sortimentet – eller att en kraftig prishöjning äger rum.
Vi skulle säga att det bör finnas andra faktorer som spelar in också. Dels så måste man vara medveten om att den hund man äger är unik och att den också åldras. Det unika med ditt djur gör att du inte kan lita blint på rekommendationer och exempelvis bäst-i-test-undersökningar – det foder du väljer ska vara bäst för just din hund, inte för den stora massan. Dels handlar det också om åldrande.
Anpassa hundfoder efter ålder
I takt med tiden så försämras hundens fysik och välmående i största allmänhet och man måste som ägare börja anpassa kosten utifrån detta. Ser man till en valp och en ung hund så behöver den en massa fett för att få energi – och att göra av med. En äldre hund däremot, den behöver sällan fetare typ av mat. Bortser man från viktiga fetter – Omega 3, exempelvis – så är det inget man behöver addera till kosten. Då får man bara en fet, lat och orörlig hund där dessutom de inre organen, lederna och tarmarna kan ta skada.
Veterinärfoder – speciellt framtagen kost
Vi ska här nedan rada upp tre vanliga hundfoder och ge dig för- och nackdelar med respektive var och ett av dessa. Innan dess dock ska vi även peka på att det finns veterinärfoder.
Det är ett speciellt framtaget foder som ordineras av en veterinär och där exempelvis din hund – baserat på en undersökning – ges en speciellt anpassad kost för att få en bättre livskvalitet. Det är ett foder som kostar mer pengar, men som också innebär en investering i din bästa väns välmående. Upplever du att din hund inte mår bra av vare sig torrfoder, färskfoder eller våtfoder så kan veterinärfoder vara lösningen. Boka en tid för en undersökning om så är fallet.
Med det sagt, här kommer lite information om de övriga alternativen.
- Torrfoder för hund. Den stora fördelen med torrfoder är att det är lätt att hantera, dosera och förvara. Dessutom är det kost som är bra för tänderna samt – beroende på vilken sort du väljer – har alla näringsämnen hunden behöver. Nackdelen är att det inte alls är lika tilltalande rent smakmässigt för hunden.
- Våtfoder. Våtfoder ger hunden vätska i samband med måltiden och kommer också med en större smakupplevelse än vad torrfoder ger. Priset är en nackdel, liksom hanteringen. Man ska även se en nackdel i att våtfoder har ett kortare bästföredatum.
- Färskfoder. Färskfoder har blivit ett mer populärt val under senare år och är en kost som serveras rå – eller väldigt lätt tillagad. Det är ett val som ger aktiva djur energi och bättre lyster i pälsen. Nackdelen är hanteringen och att det är kost som kräver väldigt god hygien för att hunden inte ska bli sjuk.